Soil Blocking – metoda pentru răsaduri perfecte

Răsadurile sunt coloana vertebrală a oricărei grădini sau ferme. Știți bine că pe Instagram vorbesc foarte des despre răsaduri și încă de când am început să plănuiesc înființarea fermei am știut că trebuie să-mi pun la punct metoda de a face răsaduri. 

Răsadurile sunt mult mai mult decât ne putem imagina la o primă vedere, ele dictează sănătatea pe termen lung a plantelor ce ne vor da legumele, tot ele sunt cele care dacă sunt sănătoase și fericite vor fi rezistente la boli și dăunători și vor face față cu brio condițiilor meteo neprielnice din anumite etape ale creșterii. 

Am construit o seră încălzită pentru răsaduri, un germinator cu lumini, dar mai ales am ales cea mai bună metodă posibilă pentru a le face – metoda Soil Blocking. Mai jos, vă voi detalia absolut toate informațiile despre soil blocking. 

Ce sunt ghivecele nutritive tip Soil Block?

Soil Blocks sau ghivecele nutritive tip bloc reprezintă una dintre cele mai eficiente, sănătoase și prietenoase metode de obținere a răsadurilor de legume, în acest moment. 

Chiar dacă are un mare succes în ultimii ani în rândul legumicultorilor, această metodă este una antică. Semănarea în bile sau cuburi de pământ a fost, de exemplu, așa cum ne-o arată izvoarele arheolologice, folosită de Aztecii chinampas din Mexic acum peste 2000 de ani. Metoda încă se folosește din plin în multe zone rurale din Asia.

Olandezii au perfectat această tehnică în ultimul secol, iar astăzi, în multe ferme legumicole, în special în cele ecologice, soil blocks reprezintă tehnica preferată de obținere a răsadurilor. 

Rasaduri

Cum funcționează?

Un soil block e exact ceea ce îi sugerează numele – un bloc compact de pământ pentru răsad.

Blocurile sunt formate în totalitate din mixul de pământ de răsad și servesc atât ca recipiente, cât și ca medii de creștere pentru răsad.

Pentru că sunt presate de o formă și nu umplute într-o formă, spațiile de aer reprezintă de fapt pereții cubului. În loc ca rădăcinile să încovoaie atunci când ating peretele de plastic cum este in cazul alveolelor, ele umplu blocul de pământ până la margini și acolo așteaptă. 

Spațiile de aer dintre blocuri și ușoarea glasare a pereților, datorată formei pătrate, împiedică răspândirea rădăcinilor de la un bloc la altul 

 Rădăcinile de la marginile blocului rămân în poziția corectă pentru o creștere rapidă în exterior. Astfel, la transplantare, răsadul se prinde foarte rapid. 

 Blocul de pământ nu e deloc fragil, la început păstrându-și fermitatea datorită naturii fibroase a ingredientelor din mixul de răsad, iar mai apoi datorită rădăcinilor tinere care răspândindu-se rapid umplu blocul și îi asigură stabilitatea. 

Avantajele Soil Block

Metoda asta m-a cucerit din prima, înainte să o folosesc datorită potențialului ei de sustenabilitate, dar după ce am început să creez răsaduri cu ea am fost definitiv convinsă că e cea mai bună metodă posibilă pentru a crea răsaduri. 

Mai jos aveți enumerate avantajele:

  • Unul dintre cele mai mari avantaje ale blocurilor nutritive pentru răsaduri e că tot ceea ce în mod normal se obține în tăvi alveolare sau ghivece, se va obține prin blocuri simple de pământ fără alte cheltuieli decât cea a mixului folosit. 
  • Dacă tăvile alveolare și ghivecele sunt făcute din plastic de diverse mărimi, texturi, grosimi, care după maxim o folosire ajung să se degradeze, rupă sau spargă, cu ghivecele nutritive tip bloc toate problemele astea nu mai există. 
  • În plus, un alt mare avantaj este că la transplantare structura rădăcinii este minim afectată și nu se rupe cum se întâmplă de multe Ori la transplantarea din alveole. 
  • Un bloc are compactat în el mult mai mult mix de răsad decât are o alveolă, oricât de bine ar fi presat pământul, ceea ce creează o mai mare rizosferă în prima etapă de creștere a răsadului. 
  • Ghivecele nutritive tip bloc îi scapă pe horticultori de munții de tăvițe și ghivece din plastic. Costul tăvilor alveolare dispare atât pentru fermier, cât și pentru consumator, dar mai ales el dispare și pentru mediu

Detalii tehnice ale presei

Cheia pentru a produce ghivecele nutritive tip bloc este blockerul sau presa de răsaduri. Practic, blockerul este o formă, o matriță ce formează cuburi de sine stătătoare. 

Există atât modele manuale, cât și modele mecanizate, dar pentru producția unei ferme legumicole organice, de mici dimensiuni, blockerele manuale sunt suficiente. 

Mașinăriile care produc blocuri pentru răsaduri, au o capacitate de până la 1000 de ghivece nutritive pe oră. 

Există două aspecte principale ale presei de răsaduri de care trebuie să ținem cont pentru a-i înțelege mecanismul:

1. Forma 

Formele disponibile sunt de 2cm (miniblocker), 4cm, 5cm, 7cm și 10cm. 

Forma este mai degrabă cubică, decât conică, asta pentru că cercetătorii au ajuns la concluzia că o formă cubică este net superioară celei conice, pentru favorizarea creșterii rădăcinilor.

Ceea ce influențează alegerea dimensiunii blocurilor este tipul de plantă și timpul preconizat pentru creșterea răsadului. 

O formă mai mare va fi aleasă pentru un timp mai lung de creștere, în timp ce una mai mică, ca cea a miniblockerului este aleasă strict pentru germinare.

Dintre a alege un blocker de dimensiuni mici și unul de dimesniuni mai mari, cel de dimensiuni mai mari este mai sigur și mai eficient. În unitățile care produc răsaduri după această metodă și folosesc diemnsiunile mici de cub, se mai adaugă fertilizatori solubili, pentru a suplimenta nevoile nutriționale care nu pot fi asigurate dintr-o cantitate atât de mică de pământ. Pentru tăvile alveolare fertilizatorul solubil e în toate cazurile indiferent de dimensiuni necesar și folosit. 

Dimensiunea mai mare a cuburilor este avantajoasă din multe puncte de vedere. Plantula este mult mai puțin stresată, iar fertilizarea lichidă poate fi evitată complet dacă mixul de răsad conține deja tot ceea ce planta are nevoie. 

2. Diblul

Diblul e obiectul care se află în centrul fiecărei plăci metalice a cubului din presă. 

Dimensiunea standard e cea din cele două plăci de jos, e potrivită pentru salată, varză, ceapă, sau roșii. 

Diblul cubic e folosit pentru dovleci, pepene, porumb, mazăre, fasole sau alte semințe de dimensiuni asemănătoare. Mai este folosit și pentru ca un răsad crescut într-un bloc foarte mic să fie repicat într-un ghiveci vegetativ mai mare.

Diblul lunguieț e folosit pentru lăstari sau butași.

Avantajul regenerativ pentru sol

Un alt factor care justifică din plin folosirea blockerelor mai mari și automat a unei cantități mai mari de pământ este adiția de materie organică ce va fi adusă solului în care răsadurile sunt transplantate. 

Dacă salata e crescută în ghivece vegetative de 5cm și este transplantată la o spațiere de 30cm x 30cm, cantitatea de materie organică din ghivecele vegetative reprezintă echivalentul a 5 tone pe 4000 de m2.  Având în vedere că turba e dublu de valoroasă față de mraniță când vine vorba de creșterea materiei organice în sol, atunci blocurile valorează de două ori greutatea lor în mraniță. 

Acolo unde se plantează în succesiune, materialul din blocuri poate îmbunătăți substanțial calitatea solului. 

Tipuri de blockere

Miniblockerul e foarte util pentru a germina semințele. Cu el, cantități foarte mari de semințe pot fi germinate într-un spațiu foarte mic pe un covor termic sau într-o tavă de germinare sub lumini. 

Mini-blocurile sunt foarte eficiente pentru că pot fi folosite imediat ce vrei sa repici planta, iar contrar celui mai întâlnit sfat, nu trebuie așteptat până la apariția celor doua frunze normale sau adevărate. De fapt studii importante arată că cu cât repici mai devreme planta, cu atât potențialul ei de a crește viguroasă și sănătoasă, crește. 

Blocul de 4 cm este folosit pentru răsadurile cu durată scurtă de creștere cum sunt salata, legumele din familia Brassica, sfecla. Atunci când I se adaugă diblul lunguieț, este excelent pentru înrădăcinarea de lăstari. 

Blocul de 5 cm este standardul pentru răsadurile cu timpi lungi până la transplantare. Atunci când I se atașează diblul pătrat este folosit pentru repicarea plantulelor germinate în mini blocuri. 

Blocul de 7,5cm căruia îi este atașat diblul pătrat de 2cm oferă opțiunea de a germina dovleci și pepeni. 

Blocul de 10cm cu diblul pătrat de 4 sau 5cm poate fi folosit pentru repicarea vinetelor, roșiilor, ardeilor. Datorită formei cubice, cuprinde același volum de sol ca un ghiveci de 15cm.

Din păcate pe piața din România această metodă e complet nouă, iar ele nu se găsesc disponibile de cumpărat. totuși, ele se pot achiziționa cu ușurință de pe Amazon.de, Amazon Germania, cu specificația că va trebui să le cumpărați pe cele originale furnizate de Ladbrooke, cei care dețin patentul în Europa. 


Sper că toate aceste informații au fost utile și că o să luați în considerare să le dați o șansă. 

Roxana Zaha